tiistai 24. toukokuuta 2011

Matkalla: Ensiaskeleet

Kaikki sai alkunsa siitä, kun helmikuun lopussa aloimme suunnitella sekä kilpa- että lomamatkaa Pohjois-Norjaan. Koirillamme kun sattuu olemaan vasta-ainetestit tehtynnä, ja Ruotsin Lappi on jo kertaalleen nähty. Kisakalenterin lukkoonlyömisen jälkeen Nappulavaaran blogissa oli juttua siitä, kuinka Norjassa saa kilpailla 12-kuisella koiralla.

No, ei siihen muuta sitten tarvittu.

Oman agilityfilosofiani mukaan kisoihin mennään vasta silloin, kun osaaminen on kohdillaan. Krum oli maaliskuussa ja on edelleen alkutekijöissään. Rimat olemme nostaneet 35:een ja 40:een huhti–toukokuun vaihteessa. Pituutta ei ole harjoiteltu lainkaan. Mutta eihän tällaista tilaisuutta olisi voinut jättää käyttämättä.

Etukäteen jännitti hieman se, millainen ykkösluokkien hyppyrata on profiililtaan, ja se, löytyykö radalta keppejä. Kävi ilmi, että rata oli suora ja kaartava, eikä pujottelua ollut. Meidän onnemme. Ei Krum olisi vielä kepittää osannut.

Ikää Krumilla on 14 kuukautta. Se on aivan liian vähän minun makuuni, mutta kamoon – kisaavathan ihmiset alle vuosikkaillaankin möllikilpailuissa. Vaikka Narvikissa järjestettiin viralliset agilitykilvat virallisilla säännöillä, itse yritin suhtautua kisaan epävirallisena koitoksena ja harjoittelumahdollisuutena.

(Oli muuten kallein juoksemani rata. Nimittäin liki 20 euroa. Sillä hinnalla tohtikin pari rimaa tiputtaa.)

Seuraava parsi on klisee, mutta sanotaan se silti: tästä on hyvä jatkaa. Krumin kisa-asenne oli hyvä, vaikka jouduimme radalle ensimmäisenä, eikä Krum siten ehtinyt hoksata, että edessä on ihan totta agilityesteitä. Radan loppusuora heijasteli kokemattomuuttamme. Krum ei hakenut viimeisiä hyppyjä, koska se ei ole tavallisesti mennyt radalla viittä estettä enempää ilman palkkaa. Lisäksi tyhjyyteen on paha edetä. Ei se mitään. Krumi juoksee yhtä lujaa, tai yhtä hitaasti, kuin minäkin.

Videolta on sensuroitu riman alitus, tovi räyhäämistä ja ainakin kymmenen epäonnistunutta rengassuoritusta. Silti. Tässä se on. Tuomari Oddgeir Nergaard ei liiemmin putkista piitannut, mikä rauhoitti asteen pari Krumin menoa:


Hinnasta huolimatta kyseessä olivat komeimmat puitteet, joissa olen kuunaan kisannut. Vuoria oli kentän molemmin puolin.

Ja joo-o. Tuntuu vähintään yhtä mukavalta kuin Oprin kanssa aikoinaan. Enempää ei voisi toivoa.

Esa

9 kommenttia:

Lea kirjoitti...

No mutta muutenhan se meni ihan hyvin vaikka noi rimat tippuikin. Sen kyllä voi laittaa nopean korotuksen piikkiin. :) Meno näyttää oikein kivalta ja vielä kun ootte niin nuoria (tai siis Krum on :D) niin teillä on vaikka kuinka aikaa että eiköhän ne virallisetkin kisakentät ala kohta häämöttämään.. Sitten kun ikää tulee lisää.
Ihania maisemakuvia tuolta otettu, tuollainen reissu kelpaisi mulle kans. :)

Esa kirjoitti...

Tuohon riman tiputteluun on kyllä puututtava heti. Mitään hyppytekniikkaa emme ole harkanneet, koska spanielit ovat oppineet hyppäämään aivan ilmatteeksi... No, ehkä kantsisi harkata. :-D

Oli jännä ajaa Ruotsin ja Norjan rajalta alas Narvikiin. Ylhäällä oli lumikinoksia ja jäätä. Merenrannassa olikin sitten täysi kevät. Norjassa voisi käydä uudemmankin kerran!

Lea kirjoitti...

Nykypäivänä hyppytekniikkaa kannattaa alkaa opettamaan oikeastaan jokaiselle koiralle heti alusta pitäen. Ei yhtään huono vaikka koira luontaisesti osaisikin hypätä hyvin. Säästää ainakin kroppaansa. Vielä kun saatais Vappu uudelleen kouluttamaan TamSKiin niin avot.. Mulla ei ainakaan oo mitään hajua miten tuo systeemi toimii vaikka nähnyt kun treenikaverit tekee hyppytekniikkaa.. No mutta jos seuraavaa koiraa alkaisi kouluttamaan alusta josko siihen mennessä olis valaistunut hyppytekniikan ihmeellisestä maailmasta :)

Jaana, Iisa ja Into kirjoitti...

HYVÄ TE!!!

Siitä se lähtee:-) Krum on huippu<3

Ja tosta hyppytekniikasta samaa mieltä Lean kanssa...jännä miten esim. Jennin Hurja on saanut tosi paljon nopeutta ja muuttanut hyppytyyliä sen jälkeen, kun Jenni on tehnyt tekniikkaharjoituksia.

-Jaana&Iisa&Into-

Esa kirjoitti...

Eiköhän Krum opi hyppäämään kesän aikana. Ja jos ei opi, niin mennään sitten räiskien! Heh.

Miira kirjoitti...

Oi miten taitava pieni koira!!! Ei yhtään haittaa vieras paikka!!

Miira kirjoitti...

Ja piti sanomani, että sen hyppyTYYLI on tosi hieno: sukeltaa riman yli pää alhaalla, ainakin tässä videossa! Mä uskon, että oli ihan kokemattomuutta nuo tiputtelut. En ressais, vielä. :D

sarianne kirjoitti...

Mäkin luulen, että kokemattomuuttaan tiputti rimat ja en itse ottaisi tuosta vielä pulttia ollenkaan :) Muutenhan sen hyppytyyli oli ihan toista, kuin Aksun tuon ikäisenä (Aksusta oli kiva tehdä muurille tasajalkaloikka). Ja joo, on tehty hyppytekniikkaa, mutta en nyt osaa arvioida, onko siitä ollut liiemmin apua vai ei. Pitäisi käydä joskus jonkun pron luona, että voisi tarkemmin kysellä "miksi näin?" jne.

Esa kirjoitti...

Jep, sitä mieltä mekin ollaan. Krum on kehittynyt rotutovereihinsa verrattuna melko hitaasti, eikä se vieläkään käytä kroppaansa kovin sulokkaasti. Uskon, että kesä ja päivittäiset metsälenkit sun muut jumppaohjeet tekevät lihaksille ihmeitä.

Videollahan kaksi ensimmäistä rimaa tippuu lähinnä siksi, että meikäläinen törttöilee Krumin tiellä. Mä nyt vain olen semmoinen hirvi agilityradalla... :-D